Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је поводом Предлога закључка о преносу акција у власништву Града Београда у Пољопривредној корпорацији Београд, а.д. Београд на Републику Србију, да Град Београд као јединица локалне самоуправе и као главни град ни Законом о главном граду ни Статутом града није добио надлежности да се бави пољопривредном делатношћу.

Повод за претходну одлуку о преузимању ПКБ-а био је да се заштити градско грађевинско земљиште, што је било оправдано. Земљиште је заштићено и нема бојазни да ће постати грађевинско јер би се на тај начин изгубила основна намена. Са друге стране, Град Београд се сусрео са огромним проблемима у периоду док је ПКБ био под његовом ингеренцијом. ПКБ није у лошијем стању него што је био када је преузет, мада ни тада Скупштина града није имала пуну информацију о бонитету предузећа и финансијском стању. ПКБ финансијски не стоји добро и то је нешто што је наслеђено из претходног периода, дугови су озбиљни и то нисмо успели да решимо – навео је Младеновић.

Заменик градоначелника је изразио мишљење да је право решење да управо република нађе стратешког партнера за ПКБ и да то предузеће настави да се развија у интересу државе, па и града као целине. Младеновић је истакао да је Град Београд покушао да санира проблеме који постоје у ПКБ-у, који су углавном финансијске природе.

– Успели смо то донекле да превазиђемо, како би ПКБ могао да функционише и ради, али град не може да управља даље ПКБ-ом на начин који би омогућио просперитет предузећа, а да у исто време град има корист. Нисам видео случај да главни градови или градови уопште управљају пољопривредним комбинатима и мислим да је право решење да република и Министарство пољопривреде наставе са тражењем стратешког партнера и да за ПКБ добијемо квалитетно решење – додао је Младеновић.

Према његовим речима, то значи да би требало да се настави са радним процесом, али и да дође до додатних инвестиција, пре свега у производњу и нове технолошке системе који би допринели да се ПКБ врати на старе гране када је био носилац пољопривредне производње у једној великој држави каква је била Југославија.

Младеновић: Прелазак у надлежност републике право решење за ПКБ was last modified: март 29th, 2017 by Ненад