Порез на имовину један је од основних прихода Града Београда, појаснио је заменик градоначелника Андреја Младеновић на данашњој седници градске скупштине, те је било врло битно да се дође до решења која ће обезбедити стабилно финансирање буџета и не оптеретити додатно грађане.

– Одлукама су се управо избалансирале ове две ствари. У претходне четири године заустављен је раст пореске стопе и пореза на имовину. У међувремену, законодавац је одредио да више нема накнаде за коришћење градског грађевинског земљишта, те је одлучено да порез на имовину компримује оба ова прихода која улазе у градску касу. Тачније, ова два извора прихода постала су један. Грађани нису ни знали да су раније плаћали накнаду за коришћење грађевинског земљишта и она им је достављана преко рачун Инфостана. Изменама закона, ова накнада се обрачунава кроз порез на имовину и правним и физичким лицима – истакао је Младеновић.

Заменик градоначелника је подсетио на период рада Привременог органа из 2013. године, када су пројекције захтевале да се порез увећа за чак три или четири пута, што грађани не би могли да поднесу. Због тога је тада повећање ограничено, иако је стање у буџету града било алармантно, са губицима од преко милијарду евра по разним основама.

– Тај тренутак био је кључан за стабилизацију јавних финансија. До данас смо имали константу у расту пореза на имовину, а ограничење од два одсто је заиста минимално. Пројекције су показале да тај раст у појединим зонама треба да буде пет до шест одсто, док у другим има и смањења. Амандман је донет да не би било великог мањка у односу на планирана средства, а с друге стране грађани ову корекцију неће много осетити – објаснио је Младеновић.

Он је подсетио и на чињеницу да један део суграђана не плаћа порез на имовину, што ствара озбиљан проблем. Ако се број оних који плаћају обавезе буде повећавао, сам порез би могао да се смањује, на чему се мора радити у наредном периоду.

Корекција цена пореза – стабилно финансирање и не оптерећује додатно грађане was last modified: март 29th, 2017 by Самостални ДСС